Hoeveel en welke
Hoeveel en welke
Om te weten hoeveel schors u nodig heeft moet u weten dat u schors best 8 à 10 cm dik legt. Als u nu de oppervlakte van het te bedekken stuk tuin berekent dan kan u dit door 10 delen (voor 10 cm) en dan bekomt u de benodigde hoeveelheid in m³.
bv.: 100 m² tuinborder delen door 10 = 10 m³ boomschors nodig
Gaat u de schors maar 8 cm dik leggen dan deelt u de oppervlakte gewoon door 12,50 en bekomt u zo de benodigde hoeveelheid in m³.
Bij een laag van 8 cm is de kans dat er nog een onkruidplantje door de boomschors groeit groter dan wanneer u 10 cm legt.
Een laag van 8 cm is wel voldoende als u in een streek zit met zware klei- of zandleemgrond. In zandgrond of humusrijke grond kiemt onkruid nog veel sneller dan in de zwaardere grond, vandaar dat wij hier 10 cm aanbevelen.
Voor de keuze van welk soort moet u weten wat u zelf het belangrijkste vindt:
Goedkoop → dennenschors
Duurzaam → decoratieve Franse pijnboomschors
Tussenoplossing → sylvesterschors
De grootte van de schors is ook een persoonlijke keuze. Kleinere stukken lagen beter en laten dus minder licht door, wat ook de kieming van de onkruidzaden nog beter bestrijdt.
Grotere stukken gaan dan weer langer mee (verteren minder snel).
(bv decoratieve schors in de maat +45mm gaat wel 8 jaar mee)
Indien u een plantenborder met bodembedekkers heeft die helemaal dichtgroeien dan is het aan te raden om daar dennenschors tussen te doen. Tegen de tijd dat de boomschors bijna verteerd is, zullen uw bodembekkers toch helemaal dichtgegroeid zijn.
Goed om weten
Enkele zaken die goed om weten zijn en waarover wij regelmatig vragen krijgen:
Er bestaat nog een goedkopere schors dan dennenschors, nl loofhoutschors. Vermits hier te veel looistoffen in zitten, bieden wij deze schors niet aan. De looistoffen geven remming aan nieuwe aanplantingen. Door de snelle vertering van deze schors, gaat er ook stikstof uit de grond onttrokken worden, waardoor er een tekort voor de planten kan ontstaan. Hierdoor is er minder groei van de planten met een blekere bladskleur als zichtbaar gevolg.
Er bestaat geen behandelde of gestoomde schors. Schors is zo vrij van onkruiden en moet dus niet gestoomd worden, ook niet tegen schimmels. Schimmelvorming doet zich alleen voor bij heel natte half verteerde minderwaardige schors.
Boomschors komt van de zagerijen die de bomen ontdoen van hun schors. Deze schors wordt dan gemalen om kleinere stukken te verkrijgen. De gemalen schors wordt vervolgens afgezeefd om de gewenste fractie te verkrijgen.
Doordat de vraag naar mee groene energie, wordt er veel schors verbrand voor het maken van (groene) electriciteit. Dit heeft er toe geleid dat boomschors de laatste jaren in prijs gestegen is.